Kategoriler
Nasıl yapılır

Bilgisayarı otomatik kapatma zamanlaması

Günümüzde birçok kullanıcının çeşitli programlar arayarak bilgisayarını belirlediği bir saatte kapatma arayışı içindedir. Peki, Bilgisayarınızı Belirlediğiniz Saatte Otomatik Kapanmaya Nasıl Ayarlarsınız?

Otomatik Kapatma

Bilgisayarınızı otomatik olarak kapatabilmeniz için yüzlerce program bulunmaktadır. Ancak bu programları kullanabilmeniz için bilgisayarınıza indirmeniz ve kurulumunu yapmanız gerekmektedir. Bu da bilgisayarınızda yer işgal ettiğinden sisteminizi yoracaktır. Oysa bilgisayarımızda ihtiyacımız olan uygulama zaten düşünülerek bizlere sunulmuş ancak bunu hep program indirerek yaptığımız için sistemimizi devamlı yormaktayız. Peki, bilgisayarınızı otomatik olarak kendi komutunuzla nasıl kapatabilirsiniz?

Bilgisayarınız da kendi komutunuzu yazmanız için başlata tıklayıp çalıştır sekmesine tıkladıktan sonra açılan ekrana shutdown -s -t 4600 komutunu girerek zaman ayarınızı yapabilirsiniz. Yazdığınız rakam 60 dakikanın saniye cinsidir ve bu zamanı siz kendinize göre hesaplayarak belirleyebilirsiniz. İşleminizin başarılı olduğunu ekranınızın sağ alt tarafında siz komutunuzu yazdıktan sonra otomatik olarak çıkan oturumunuz kapatılmak üzere penceresinden anlayabilirsiniz. Bilgisayarınızı otomatik olarak kapatmaya ayarladınız ancak belirlediğiniz sürede kapanmasını istemiyorsanız bunun içinde iptal işlemi yapmanız gerekmektedir. İptal işlemi için yine başlat ve çalıştır sekmesine tıklamanız gerekmektedir veya klavyeniz de bulunan Windows tuşuna yani pencere şeklinde olan tuşa ve aynı anda r tuşuna basarak da açabilirsiniz. Ardından iptal için yazmanız gereken komut shutdown -a komutunu girmek. İşleminizi tamamladıktan sonra yine ekranınızın sağ alt köşesinde oturum kapatma iptal edildi yazısı otomatik olarak ekranınızda belirecektir.

Bu komutu devamlı olarak yazmak istemeyen kullanıcılar ise bir metin kutusunun içerisine bu komutları yazarak ve dosya uzantısını .bat şeklinde değiştirerek kullanabilmektedir. Yapacağınız .bat dosyasına tıklayarak açma ve kapat işlemlerinizi komut kullanmadan program kendi oluşturduğunuz dosyanızı program olarak kullanabilirsiniz ve gereksiz yere bilgisayarınızı yoracak olan başka bir program kurmanıza gerek kalmayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir